Elk jaar worden er talrijke onderzoeken uitgevoerd die de rol en het groeiend belang van vitamine D in het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel aantonen. Wat voor rol speelt vitamine D in onze lichamelijke gezondheid en waarom moeten we ons bewust zijn van de inname ervan?
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die van nature in sommige voedselbronnen voorkomt. Het wordt ook gesynthetiseerd wanneer UV-licht in aanraking komt met onze huid. Wanneer het in het lichaam wordt geactiveerd werkt het als een hormoon om calcium in het lichaam te reguleren. Het belang van het effect is buitengewoon groot en lage vitamine D niveaus kunnen in de toekomst een voorbode zijn van ernstige handicaps.
Vitamine D en botten
Vitamine D reguleert ook de calcium- en fosfaatspiegels om gezonde botten in het lichaam te helpen behouden. Het helpt ook om rachitis te voorkomen; een botdeformiteits stoornis die bij kinderen kan voorkomen. Vitamine D voorkomt ook dat botten verzachten, ook wel osteomalacie genoemd. Het verzachten van botten leidt bij kinderen en jong volwassenen tot botverzakkingen. Osteomalacie maakt de botten van oudere mensen vatbaarder voor breuken. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat hoge doses vitamine D gecorreleerd is met minder vallen en heupfracturen bij ouderen [1-3].
Vitamine D en spieren
Er zijn ook studies uitgevoerd bij ouderen om de rol van vitamine D in de spiergezondheid te onderzoeken. Ouderen die in geassisteerde zorg of verpleeghuizen woonden en lage vitamine D-spiegels hadden, kregen hoge doses vitamine D-supplementen en vervolgens werdt hun looppatroon en stabiliteit getest. Bij ouderen die de voorgeschreven supplementen gebruikten werdt er een duidelijke verbeteringen in looppatroon en stabiliteit opgemerkt die een positieve relatie tussen vitamine D en spierprestaties correleren [4].
Verschillende onderzoeken brengen vitamine D in verband met verbeterde springprestaties en vermindering van spierpijn. Positieve resultaten geassocieerd met grotere spiergroepen bij vitamine D-supplementen, voornamelijk de beenspieren, tonen het belang van zijn rol in spiergezondheid [4].
Vitamine D en zenuwen
Volgens Joseph Coletta, DC, EMT-P, is vitamine D belangrijk voor de bescherming van zenuwen in het zenuwstelsel. Vitamine D helpt de gezondheid van de myelineschede, een vettige witte stof die ervoor zorgt dat signalen in het zenuwstelsel zonder verstoring kunnen werden doorgegeven, waardoor een optimaal cognitief functioneren mogelijk is.
Er is ook bewijs dat de correlatie tussen lage vitamine D-spiegels en het ontstaan van bepaalde neurologische ziekten, zoals Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose en Schizofrenie ondersteund [5]. Er zijn meer onderzoeken nodig om deze hypotheses te ondersteunen, maar er zijn ook verbanden opgemerkt tussen lage vitamine D-spiegels en degenen die worden getroffen door sommige neurologische ziekten en positieve resultaten behalen met vitamine D-supplementatie [8].
Andere voordelen van vitamine D
De voordelen van vitamine D gaan veel verder dan de specifieke gebieden van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Onderzoekers hebben onlangs een verband gelegd tussen vitamine D-spiegels en COVID-19, daarbij verwijzend naar het feit dat degenen die besmet waren met COVID-19 vaak lagere vitamine D-spiegels hadden [6].
Vitamine D heeft aangetoond dat het de symptomen van depressie vermindert vanwege de effecten op het functioneren van de hersenen. Van vitamine D is ook aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de symptomen van angst en andere psychische aandoeningen. Patiënten met fibromyalgie merkten een afname van angst en depressie op na vitamine D-supplementen [7].
Vitamine D-supplementen en UV blootstelling
Vitamine D wordt van nature aangemaakt wanneer UV-licht in aanraking komt met onze huid. De juiste hoeveelheid tijd van blootstelling aan de zon op de huid is nog niet goed bekend, dus het blijvend advies is voorzichtig te blijven om huidbeschadiging of het risico op kanker te minimaliseren.
In de noordelijke regio’s is het tijdens de wintermaanden aangeraden om er vitamine D supplementen te gebruiken om ervoor te zorgen dat er voldoende wordt opgenomen door het lichaam. Charlotte Hildreth, BSc, adviseert vitamine D3 in vloeibare vorm voor de beste opname. Vraag dit na bij de drogist of gezondheidswinkel van jouw voorkeur. De Mayo Clinic adviseerd 600 IE per dag voor jong volwassenen, 800 IE per dag voor ouderen en 400 IE per dag voor kinderen van 0-6 jaar. Over het algemeen wordt 1.000 – 2.000 IE (oftewel 25-50 mcg) bij volwassen veilig bevonden en kan het extra gezondheidsvoordelen opleveren.
Vitamine D is een belangrijk onderdeel van uw algehele gezondheid. Adequate niveaus bevorderen een algeheel gezond lichaam en kunnen een krachtig wapen zijn tegen het ontstaan van spier-, skelet- en neurale problemen. Neem vandaag nog contact op met een van onze chiropractoren voor meer informatie over vitamine D.
Bronnen
- A., B.-F. H. (2012). Vitamin D and fracture prevention. Rheumatic diseases clinics of North America, 38(1), 107-113.
2. Bischoff-Ferrari, H. A. (2009). Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of internal medicine, 169(6) 55-561.
3. Heike A Bischoff-Ferrari 1, W. C.-H. (2005). Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA, 293(18)2257-64
4.Girgisa, J. E. (2018). Vitamin D and muscle. Bone Reports, 8, 163-167.
5. Giulia Bivona, C. M. (2019). Vitamin D and the Nervous System. Neurological Research, 41(9):827-835
6. Cedric Annweiler, Z. C.-M. (2020). Point of View: Should COVID-19 Patiets be Supplemented with Vitamin D? Maturitas, 24-26.
7. D.J. Armstrong, G. M. (2007). Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clinical Rheumatology, 551-55
8. Medea Kfoczyńska, A. K. (2015). The role of vitamin D in multiple sclerosis. Advances in Hygiene and Experiemental Medicine, 69.