Geschreven in samenwerking met Matthew Carstens, Chiropractor bij Chiropractie Centraal

Als je rug-, schouder-, nek- of heuppijn ervaart, kan jouw houding de oorzaak zijn. Met steeds meer mensen die thuis werken, electronische apparaten bekijken en minder bewegen, nemen fysieke klachten door een slechte houding toe. De houding is echter zowel een oorzaak als gevolg van fysieke omstandigheden. We hebben een slechte houding door fysieke klachten in ons lichaam, en we hebben ook fysieke klachten alsmede door onze slechte houding.

Effecten van een slechte houding op onze gezondheid

Pijn

Een slechte houding wordt voornamelijk extern uitgedrukt, maar zorgt voor verschillende interne klachten. Hoofd-, nek-, schouder-, rug- en heuppijn zijn veelvoorkomende effecten van een verkeerde houding. Lichamelijke stress overbelast onze gewrichten, lijdt tot spierpijn en veroorzaakt een verscheidenheid aan neurologische symptomen, waaronder tintelingen, scherpe pijnen en moeilijk zitten of staan.

Slaap en geestelijke gezondheid

Stress en pijn kunnen een goede nachtrust belemmeren. Slaaptekort verandert de stemming en het energieniveau en beïnvloedt zo onze geestelijke gezondheid. Daarnaast kunnen klachten zoals depressie, angst en problemen met het gevoel van eigenwaarde optreden. Als je houding niet juist is, sijpelen de bijwerkingen door in onze geestelijke gezondheid.

Gezondheid van de nek

Hoeveel tijd besteden we dagelijks aan het kijken naar onze apparaten zonder rekening te houden met de houding van ons lichaam? Text neck syndrome (los vertaald als SMS-nek syndroom) is nu een officiële diagnose van de voorwaartse kanteling van het hoofd. Voor elke centimeter die ons hoofd naar voren leunt, neemt het hoofdgewicht en druk op de nek toe met 4,5 kilogram. Houdingsproblemen nemen drastisch toe door de kanteling van het hoofd.

Zelfbeeld

Een waargenomen slungelige houding kan ons persoonlijke imago beïnvloeden. Een zelfverzekerde houding kan onze interacties met de wereld en de mensen erin subtiel veranderen, wat bijdraagt ​​aan onze eigenwaarde.

Gewrichtsslijtage

Gebogen schouders en een afgeronde houding veroorzaken strakke borstspieren en verzwakte rugspieren, een aandoening die bekend staat als het upper cross syndrome (uit balans zijnde borst-, nek-, en rugspieren). Een constant gebogen houding legt een verhoogde druk op de ruggengraatgewrichten, wat leidt tot versleten gewrichten. Gewrichtsslijtage is onomkeerbaar en kan levenslange pijn veroorzaken.

Hoe chiropractie de houding helpt

Chiropractoren benaderen houdingscorrectie met een reeks specifieke manuele aanpassingen aan de wervels, evenals het strekken en versterken van de spiergroepen verantwoordelijk voor de juiste postuur. Op basis van de gepresenteerde symptomen en details uit uw medische geschiedenis, zullen chiropractoren een behandelplan opstellen om de betrokken gebieden aan te pakken. Tijdens de chiropractische behandeling kunnen cliënten minder stress op de wervelkolom en spieren ervaren, wat leidt tot afname van de algehele pijn en een betere nachtrust en bloedsomloop. Gedetailleerd advies over thuis- en levensstijltechnieken om de houding correct te houden, inclusief werk- en thuisergonomie komt ook aan bod. Chiropractoren bieden een meervoudige holistische benadering, inclusief manuele aanpassingen, rek-oefeningen, modaliteiten, massage, versterking en advies om een ​​alomvattende oplossing te bieden.

Plan een gratis houdingsanalyse in

Als je nieuwsgierig bent naar je houdingsgezondheid en advies wilt krijgen van een gediplomeerde chiropractor, boek dan je gratis houdingsanalyse en krijg meteen duidelijke inzicht. Met behulp van softwaretechnologie analyseert Chiropractie Centraal jouw houding en geeft een grondige evaluatie. Als je je wilt laten behandelen, biedt Chiropractie Centraal gedurende je behandeltraject voor en na houdingsfoto’s om jouw succes te meten.

Als je denkt dat jouw houding kan worden verbeterd, of als je symptomen ervaart zoals pijn, slaapproblemen, hoofdpijn of een slechte spijsvertering, kan een gratis analyse jou op weg helpen naar verlichting.